13 toukokuuta 2012

Äitienpäivänä




Äitenpäivää on vietetty perinteisesti. Aurinko paistaa, mutta sää on kolea. Trenssi piti laittaa päälle, kun käytiin mummolassa. Lapset pyöräilivät, miehen kanssa käveltiin. Tai mies pikemminkin juoksi, koska kuopuksen pyöräilyä täytyy vielä pitää silmällä. Vaikka ihanaa, että hän viimeinkin alkaa saavuttaa tuon tärkeän taidon, ahkeran harjoittelun myötä!
Eilen tartuin viimeinkin Mary S. Lovellin Mitfordin tyttöihin. Mökilläkin kirja oli mukana viikko sitten, mutta en saanut aloitettua. Luin Håkan Nessnerin Kim Novak ei uinut Genesaretinjärvessä. Se oli loistava mökkikirja se! Olin edellisviikolla katsonut kirjaan pohjautuvan elokuvan ja tykännyt siitäkin. Tunnelma elokuvassa tavoittaa kirjan tunnelman.
Mutta nyt luen Lovellin kirjaa, hitaasti edeten, samalla malttamattomana. Yllätyin, kuinka kiinnostava tämä elämänkerrallinen  kirja valokuvineen on. Kirjassa on paljon yksityiskohtia ja henkilöitä, mutten koe uupumusta, kuten etukäteen oletin. Aristokraattiperheen kuusi tytärtä ovat keskenään erilaisia ja edustavat eri ideologioita. Lukiessa voi punnita omia ajatuksiaan.
Olen lukijana helposti innostuva ja ajatuksiltani välillä liiotteluunkin taipuvainen, sitä voitanee kutsua lapsenomaisuudeksi. Olen tästä hyvin tietoinen, mutta koitan olla itselleni armollinen. Fasismia en kuitenkaan hyväksy vaikka mielenkiinnolla luenkin Unityn ja Dianan elämän käänteistä. Olen verraten kirjan alkuvaiheessa. Teräväkielinen Nancy on tässä vaiheessa eniten esillä ja Dianan ensimmäinen avioliitto alkutaipaleella. Kuvia ja sukutaukuja en ole malttanut olla tutkimatta!

Pari viikkoa sitten saimme viimein uudet vitriinit koottua. Ulkovarastosta raahasimme vanhan arkun vitriinien kylkeen. En tiedä arkun historiaa. Saimme sen viime kesänä, kun meille tarjoutui mahdollisuus saada tätini miehen vanhempien jäämistöä. Tämä oli ollut heillä aitassa kauan, eikä kukaan ole kertomassa tarinaa. Kannen alla on maalaus ja sivussa on lokero, jossa on välipohja. Arkussa on siis salalokero.

Mökiltä tuodut omenapuun oksat alkavat kohta kukkia ja koivuissa on pienet lehdet. Kun meillä oli koulussa kevätjuhla lauloimme kuorossa tätä.
Kesän odotuksessa,
Johanna

6 kommenttia:

  1. Minäkin haluan lukea Genesaretinjärven, ja tuon Mitfordin tytöt myös, kunhan tulevat kirjastossa vastaan. Mukavaa äitienpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ensin mainitsemasi on ihana, tunnelma ja kaikki, lähemmäs aitoutta ei voi päästä. myös elokuva on katsomisen arvoinen, jos et ole nähnyt.
      Mitfordin tytöt on minulla kirjastolainana, ollut aika pitkään, enkä usko että enää pystyn lainaa uusimaan, mutta nythän lukeminen on vauhdissa. Suosittelen minäkin tätä kyllä, mielenkiintoinen kirja.

      Poista
  2. Nyt alkaa ollakin jo kesän odotusta ilmassa, vaikka tuuli hieman koleaa onkin. Sinun äitienpäiväsi kuulosti ihanalta. Meillä päivä sujui herkutellen sekä pihahommia tehden. :)

    Kim Novak... on kyllä hieno kirja. Olen iloinen, että pidit siitä. Mitfordin tytötkin on kiinnostava teos. On aika hurjaa, kuinka erilaisille aatteellisille teille siskokset lähtivät.

    VastaaPoista
  3. Kim Novak jää mieleen, ihan erityinen kirja on.
    Mitfordista tekee kiinnostavan juuri nuo siskosten erilaiset aatteet. Olen aika alkutekijöissä, etten tarkemmin pysty kommentoimaan. Luen vähän ja välillä enemmän kerrallaan. Muuta kirjaa en nyt rinnalle ota, jotta ehdin kirjan lukea ennen viimeistä eräpäivää.
    Pihahommia meilläkin pitäisi tehdä ja ikkunat pestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimät onnittelut, Johanna! Voitit blogini arvonnassa. :)

      Poista
    2. Kiitos:) Kävinkin jo kurkkaamassa. Hassua, että mun esikoistytärkin voitti tällä viikolla nukkeblogiarvonnan. Elämä joskus yllättää.

      Poista